Afvalscheiding loont!

Zaterdag 24 maart was ik al vroeg op de gemeentewerf om even te kijken bij de jaarlijkse compost-actie, een actie waarbij ieder Amstelveens huishouden vier zakken gratis compost kan ophalen als bedankje voor het gescheiden aanbieden van groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Reden genoeg om afgelopen week eens te gaan kijken bij de verwerker van het Amstelveense GFT, afvalinzamelaar De Meerlanden in Rijsenhout.

Uiteraard was ik benieuwd om met eigen ogen te zien wat er met het GFT gebeurt, dat ook in Amstelveen gescheiden wordt ingezameld. Een teleurstelling was het zeker niet, want het is eigenlijk ongelofelijk hoe het GFT in ongeveer 4 weken door vergisting wordt omgevormd tot compost, groengas, CO2, warmte en water en hoe dit wordt toegepast. En ondertussen helpt dit mee op de lange weg om de milieudoelstellingen van Amstelveen, waar collega Jan-Willem Groot zich zo voor inzet, te bereiken.

De Meerlanden zamelt niet alleen GFT voor Amstelveen in, maar ook voor een groot aantal gemeenten in de omgeving. Bij binnenkomst worden grote stukken tuinafval , waaronder bijvoorbeeld stronken en takken, eerst versnipperd en daarna met het andere GFT gebruikt bij de compostering. Via een uitgebreid scheidingsysteem worden in de loop van het recycling proces alle ongewenste zaken, zoals blikjes en ander afval, uit de compost gehaald en wordt uiteindelijk 100% van het GFT gerecycled!
Van het gas dat bij het recycling proces vrijkomt wordt CO2 en groengas gemaakt. CO2 wordt in de glastuinbouw gebruikt om bloemen, planten, groente en fruit beter te laten groeien. En het groengas wordt niet alleen gebruikt voor verwarming, maar wordt ook geleverd aan CNG Net, die het groengas aan pompstations levert. Bij De Meerlanden rijden op dit moment alle nieuwe vrachtwagens al op groengas in plaats van op diesel. Helaas is het aantal tankstations in Nederland waar groengas getankt kan worden nog steeds beperkt, maar het aantal stations breidt gestaag uit. Op Schiphol kan biogas worden getankt en ook bij De Meerlanden in Rijsenhout staat een biogaspomp.

Het vergiste GFT levert verder compost, warmte en warm water op, dat gebruikt wordt door de glasbouw in de regio. Dat de compost ook voor Amstelveense tuinen van uitstekende kwaliteit is blijkt wel uit de rij auto’s bij de jaarlijkse compost-actie.
Helaas zijn er nog steeds mensen die denken dat al dat gescheiden inzamelen van afval maar onzin is en het uiteindelijk gewoon allemaal bij elkaar op een grote hoop wordt gegooid.

Ik hoop dat ik met mijn “ooggetuigeverslag” iedere twijfel heb kunnen wegnemen over het nut van het gescheiden inzamelen van GFT!

Over John Levie

Sinds 2010 ben ik namens Burgerbelangen Amstelveen (BBA), de lokale politieke partij die als sinds 1993 bestaat en sinds 1994 in de raad vertegenwoordigd is, wethouder in Amstelveen. Na 16 jaar oppositie is dit de eerste keer in haar bestaan dat BBA deel uit maakt van het college van B&W van Amstelveen. BBA bezet deze raadsperiode 4 van de 37 zeteles in de Amstelveense gemeenteraad. Meer informatie over mij, inclusief mijn publieke agenda, is te vinden op http://www.amstelveen.nl/web/Bestuur-en-organisatie/College-van-B-en-W/Wethouder-John-Levie.htm Meer informatie over Burgerbelangen Amstelveen (BBA) is te vinden op http://www.burgerbelangen-amstelveen.nl/
Dit bericht werd geplaatst in Afval, Amstelveen. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie